Doelstelling
In brede zin kennis over dwangstoornis en daaraan verwante stoornissen (OCSS) verspreiden en daardoor herkenning en behandeling te verbeteren.
Beleidsplan
Lotgenotencontact
Stichting Dwangstoornis organiseert lotgenotencontact voor en door mensen met dwang en hun naasten. De stichting biedt lotgenotencontact via de online community OCDcafé, een sociaal platform waar één op één of in groepsverband ervaringskennis wordt uitgewisseld en mensen herkenning en begrip vinden bij elkaar. Stichting Dwangstoornis stelt zich de komende jaren ten doel groepsgewijs lotgenotencontact op locatie op te zetten in Nederland en België onder leiding van ervaringsdeskundige vrijwilligers.
Samenwerken met andere patiënten- en herstelorganisaties
Om optimaal gebruik te maken van ervaringskennis en relevante informatie over psychische aandoeningen en zoekt Stichting Dwangstoornis samenwerking met andere patiënten- en herstelorganisaties zoals bijvoorbeeld Psychosenet, De depressievereniging, Mind, ADF Stichting en PlusMinus.
Samenwerken op het gebied van informatie
Stichting Dwangstoornis vindt het belangrijk objectieve en actuele informatie uit te dragen. Daarom verwijzen wij voor informatie over de obsessieve compulsieve stoornis naar OCDnet, onderdeel van het Nederlands kenniscentrum voor angst, dwang en depressie. Stichting Dwangstoornis zorgt ervoor dat de vrijwilligers die betrokken zijn bij lotgenotencontact naast hun ervaringskennis door professionals inhoudelijk zijn voorgelicht over de dwangstoornis en dat hun kennis up-to-date blijft.
Organiseren van ontmoetingsdagen
Een keer in de twee jaar organiseert Stichting Dwangstoornis een ontmoetingsdag voor iedereen die te maken heeft met dwang. Deze ontmoetingsdag is bedoeld voor alle betrokkenen en heeft zowel een interactief als informatief deel.
Ons bestuur
Hanny Damwichers, voorzitter
“Ik ben initiatiefnemer en oprichter van OCDcafé en werkzaam als schrijver en ervaringsdeskundige. Uit eigen ervaring weet ik hoe waardevol contact kan zijn met anderen die hetzelfde meemaken als jij.”
Belinda Oegema, secretaris
“Vanuit mijn persoonlijke achtergrond en als naaste van familieleden met psychische problemen breng ik veel ervaringskennis mee. Ik werkte jarenlang als financieel adviseur bij een bank en verzekeringsmaatschappij en als Officemanager bij de Raad van Bestuur van een groot pensioenfonds. Ik vind het fijn om mijn ervaring te gebruiken om het betekenisvolle werk van Stichting Dwangstoornis mogelijk te maken.”
Berber Vonk, penningmeester
“Ik ben communicatietrainer, coach en eigenaar van trainingsbureau Praktikos. In mijn werk maak ik vaak mee wat het met mensen doet als ze zich begrepen voelen. Ik draag graag bij aan het bevorderen van herkenning en begrip door me als bestuurslid in te zetten voor de stichting.”
Adviesraad
Drs. Menno Oosterhoff
(Kinder- en jeugd)psychiater, initiatiefnemer van OCDnet en OCDcafé
Dhr. George Moggré
Ouder van een kind met OCD
Prof. Dr. Patricia van Oppen
Hoogleraar psychotherapie in de psychiatrie en hoofd academische werkplaats depressie VUmc/GGZ inGeest
Drs. Marinus Oterdoom
Neurochirurg (o.a. voor DBS), UMCG
Comité van aanbeveling
Em. Prof. Dr. Herman van Praag
Emeritus hoogleraar psychiatrie universtiteit Maastricht en lid KNAW
Drs. Leonieke Vet
Docent cognitieve gedragstherapie, klinisch psycholoog bij Accare
Drs. Marjan ter Avest
Directeur Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Em. Prof. Dr. Else de Haan
Emeritus hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten
Maurice Wasserman
Ervaringsdeskundige bij StichtingHARTwerkt, auteur van ‘Boodschappen van Hoop’
Beloningsbeleid
Bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden als bestuurder. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen gemaakte kosten tijdens uitoefening van hun functie.
Resultaat
Stichting Dwangstoornis is opgericht in 2014 en heeft sindsdien patiënten, hun naasten en professionals weten te bereiken. Uit Stichting Dwangstoornis is in 2019 kennisnetwerk OCDnet ontstaan. OCDnet wil kennis over OCD en gerelateerde aandoeningen beter toegankelijk maken en herkenning en kwaliteit van behandeling van deze aandoeningen bevorderen. OCDnet stimuleert uitwisseling tussen alle doelgroepen die te maken hebben met de dwangstoornis. Stichting Dwangstoornis maakt in 2024 een doorstart en richt zich sindsdien in grotere mate op lotgenotencontact voor patiënten en naastbetrokkenen.
OCDcafé is een project van Stichting Dwangstoornis. Deze online community voor en door mensen met dwang en hun naasten is tot stand gekomen met steun van Oranjefonds, de ADF Stichting, Zorgverzekeraar DSW en Socialrun.
Financiële verantwoording
De stichting was enige jaren inactief. Download hier binnenkort het financieel jaarverslag van 2024.
Algemene stichtinggegevens
Naam van de instelling: Stichting Dwangstoornis
RSIN/Fiscaal nummer: 855521806
KvK-nummer: 64100200
Bankrekeningnummer: NL72TRIO0391033387
Stichting Dwangstoornis beschikt over een ANBI-status.
Contactgegevens van de stichting:
Bentismaheerd 2
9736 EA Groningen
E-mailadres: info@stichtingdwangstoornis.nl
Telefoonnummer: 0648569181